Poštovani,

U skladu sa trenutno važećom zakonskom regulativom (Krivični zakoni Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta) tzv. „krađa“ fotografija i drugih materijala sa profila na društvenim mrežama (facebook, twiter, my space i dr.) i njihovo objavljivanje bez vaše saglasnosti na drugim profilima društvenih mreža ili web stranicama ne predstavlja krivično djelo.

Naime, za sve materijale (slike, video klipovi i dr.) koje kao korisnici Interneta a najčešće društvenih mreža ostavljate na svojim profilima ste lično odgovorni, a na što ste upozoreni od kreatora web stranica. Znači sve fotografije i video klipove na kojima se nalazite a iste ste objavili na vašim profilima ili sličnim mjestima sami ste to učinili da bude javno dostupno svim korisnicima tih profila ili web stranica. Također prilikom kreiranja profila na društvenim mrežama sa istim sklapate ugovor (licence agreement) o korištenju njihovih resursa a u kojem stoji da isti nisu odgovorni za bilo koje zloupotrebe vaših podataka koje ostavljate na vašim profilima.

U vezi sa naprijed navedenim, potrebno je da prilikom kreiranja profila na društvenim mrežama ili registracije na bilo kojim drugim web stranicama pročitate ugovor o korištenju (terms of use) i upoznate se uslovima korištenja njihovih resursa. Također je potrebno da se obrati pažnja prilikom kreiranja šifre (password) za pristup zaštićenim web stranicama da ona sadrži što veći broj (preporuka je minimalno 8 karaktera) alfanumeričkih (kombinacija brojeva i slova) karaktera te da istu ne ustupate drugim osobama.

Ovom prilikom kao mjeru zaštite predlažemo da vaše šifre konfigurišete da imaju najmanje 8 alfanumeričkih karaktera, da „pročešljate“ osobe „prijatelje“ koje imaju pristup vašim materijalima objavljenim na Internetu, te postavite sigurnosne postavke da samo oni koje lično poznajete imaju pristup vašim podacima koje ste objavili na Internetu.

U nastavku donosimo dijelove ugovora sa društvenih mreža koje bi ste trebali poznavati:

Facebook:

Dijeljenje sadržaja i informacija s drugima

Vi ste vlasnik cjelokupnog sadržaja i svih informacija koje objavite na Facebook, a zajedničkim korištenjem sadržaja i informacija možete upravljati pomoću postavki zaštite privatnosti i postavki aplikacije. Nadalje:

  1. Ako je sadržaj zaštićen pravima na intelektualno vlasništvo, poput fotografija i videozapisa (IP sadržaj), dajete nam sljedeće dopuštenje, uz poštovanje postavki zaštite privatnosti i postavki aplikacije: dajete nam neisključivu, prenosivu licencu za korištenje bilo kakvog IP sadržaja koji objavite na usluzi Facebook i sadržaja koji je povezan s uslugom Facebook, s pravom podlicenciranja i bez naplate naknada za intelektualno vlasništvo, valjanu širom svijeta (IP licenca). Ta IP licenca prestaje važiti u trenutku kad izbrišete IP sadržaj ili svoj račun, osim u slučaju da ste navedeni sadržaj podijelili s drugima, a oni ga nisu izbrisali.
  2. Kada izbrišete IP sadržaj, on se briše na sličan način kao što je to slučaj s kantom za smeće na računalu. Prihvaćate, međutim, činjenicu da uklonjeni sadržaj tijekom izvjesnog razumnog roka može i dalje postojati u sigurnosnim kopijama (ali neće biti dostupan drugima).
  3. Kada koristite aplikaciju, ona bi od vas mogla zatražiti dopuštenje za pristup vašem sadržaju i podacima kao i sadržaju i podacima koji su drugi podijelili s vama. Od različitih aplikacija zahtijevamo da poštuju vašu privatnost, dok će vaš ugovor s tom aplikacijom upravljati načinom na koji aplikacija može koristiti, pohranjivati i prenositi navedeni sadržaj i informacije (dodatne informacije o platformi te način na koji možete kontrolirati koje će podatke drugi moći dijeliti s aplikacijama potražite na stranici Pravila za korištenje podataka i Stranica platforme).
  4. Kada sadržaj ili informacije objavite korištenjem postavke Javno, to znači da svima, uključujući osobe koje nisu korisnici usluge Facebook, omogućujete pristup tom sadržaju i informacijama, odnosno njihovo korištenje te povezivanje tog sadržaja ili informacija s vama (npr. vašim imenom i slikom iz profila).
  5. Uvijek rado primamo povratne informacije i prijedloge o usluzi Facebook, a vi prihvaćate da ih možemo koristiti bez ikakve obveze u smislu naknade prema vama za to korištenje (kao što ni vi nemate obvezu pružati ih).

http://www.facebook.com/legal/terms

Twitter:

Cjelokupan sadržaj (objavljen javno ili privatno) isključivo je odgovornost osobe koja je objavila takav sadržaj. Mi ne možemo nadzirati ili kontrolisati sadržaj objavljen putem usluga kao ni preuzeti odgovornost za takav sadržaj. Svako korištenje bilo kojeg sadržaja ili materijala objavljenog putem usluga ili preuzetog putem usluga je na vlastitu odgovornost.

Mi ne potičemo, ne podržavamo, ne predstavljamo i ne garantujemo istinitost, tačnost ili pouzdanost bilo kojeg sadržaja ili komunikacija objavljenih putem usluga, niti podržavamo bilo kakva mišljenja izražena putem usluga. Korištenjem usluga, možete biti izloženi sadržaju koji može biti uvredljiv, štetan, netačan ili neprikladan. Twitter ni pod kojim uvjetima neće, na bilo koji način biti odgovoran za bilo koji sadržaj, uključujući, ali ne ograničavajući se, na bilo kakve pogreške ili propuste u bilo kojem sadržaju, ili bilo kakav gubitak ili štetu koja je nastala kao rezultat upotrebe bilo kojeg objavljenog sadržaja, e-pošte  ili na drugi način dostupnim putem usluga ili na drugom mjestu.

Back to Top