22
Avg 17

Djevojčicu (13), koja je s obitelji bila na ljetovanju u južnoj Dalmaciji, muškarac (44) upoznao je putem društvene mreže Facebook. Jedno vrijeme su se dopisivali, a onda su dogovorili susret

Žalila mi se da je netko proganja, zlostavlja. Želio sam joj pomoći. Kad sam vidio da je tako mlada, htio sam je vratiti kući, ali nije htjela niti čuti, brani se 44-godišnjak s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Djevojčicu (13), koja je s obitelji bila na ljetovanju u južnoj Dalmaciji, upoznao je putem društvene mreže Facebook. Jedno vrijeme su se dopisivali, a onda su dogovorili susret. Prema svemu sudeći, djevojčica je dragovoljno s njim otišla u apartman, također na području Splitsko-dalmatinske županije, gdje je provela četiri dana, od ponedjeljka 14. kolovoza do petka 18. kolovoza, kad ju je u obiteljskoj kući pronašla policija.

Opširnije: Predstavio se kao košarkaš, a djevojčica (13) je nasjela na laž

27
Jul 17

Sigurnost djece na internetu je tema o kojoj se ovih dana mnogo govori, zahvaljujući kampanji #MislišDaZnaš koju organizacija Save the Children provodi u BiH i Srbiji

Kada je u pitanju internetsko nasilje i zloupotreba djece putem Interneta, osoba koja je najupućenija u ovo područje je Elmedin Muratbegović , profesor na fakultetu za Kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

„Ako sagledate sve slučajeve nasilja nad djecom i među djecom, pa i one najtragičnije, vidjet ćete da u etiologiji, u samom uzroku, najčešće dolazite do nekog telefona, poruke ili slike, nečega što uznemiri dijete koje se osjeća bespomoćno, ne zna kome prijaviti i često završi fatalno. Nažalost, u BiH smo imali priliku vidjeti da to može završiti i samoubistvom. Prevalenca slučajeva nasilja nad djecom i među djecom danas je značajno prisutna u digitalnom okruženju. Tome doprinosi i neznanje roditelja, nepostojanje bontona, nepostojanje autoriteta među odraslima gdje djeca dominiraju. Provođenje mnogo vremena uz tehnologije uz nemogućnost formalne reakcije ostavlja prostor najmlađima i njihovoj znatiželji, upozorava profesor Muratbegović na početku razgovora.

Opširnije: Elmedin Muratbegović: Znaju li roditelji šta im djeca rade na internetu

24
Jul 17

Studentica Taylor Ashton Moseley iz Sjeverne Karolina optužena je za silovanje 14-godišnjeg mladića, saopštila je policija. Ova 20-godišnjakinja i tinejdžer zajedno su radili u baru u gradu Surf Cityju u Sjevernoj Karolini, a službeno ih je upoznao zajednički prijatelj. Djevojka je optužena nakon što je dječakova majka otkrila da je dvojac bio u vezi nakon čega je sve prijavila policiji. Vezu su navodno održavali u maju sve dok ih dječakova majka nije otkrila. Ona je Taylor i prijavila policiji, a protiv mlade studentice kasnije je podignuta optužnica za nedopuštena ponašanja spolne naravi s djecom, odnosno za silovanje te za spolni odnos s maloljetnom osobom, piše The Independent.

Moseley je inače, studentica na Univerzitetu East Carolina, a trenutno se nalazi u zatvoru te čeka suđenje. Ranije joj je određena jamčevina od 225.ooo dolara. Ovo je najnoviji slučaj u SAD-u koji tereti ženske osobe za seks s maloljetnicima. Tako je ranije ove godine, također u Sjevernoj Karolini, 25-godišnja učiteljica optužena za seks s trojicom tinejdžera. Sjeverna Karolina inače se smatra konzervativnom državom s jakom religijskom tradicijom. U toj se američkoj državi 16-godišnjakinje zakonski mogu vjenčati, uz suglasnost roditelja, a to mogu učiniti i 14-godišnjakinje, ako su trudne..

(Reference: www.avaz.ba)

18
Jul 17

VRANJE - Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uhapsili su u na teritoriji Poliicjske uprave Vranje D.M. (62) zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljene polne radnje.

Postoje osnovi sumnje da je D.M., oštećenu devojčicu poveo u šetnju, nakon toga stavio u krilo i dodirivao po telu, navedeno je u saopštenju policije.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku, biti priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, sproveli opsežnu akciju „Ares“, u okviru koje je uhapšeno 360 osoba.

(Reference: www.kurir.rs)

Strana 1 od 85

Back to Top