23
Feb 18

Uhapšen je par iz Tucsona u Arizoni nakon što pronađeno je četvero usvojene djece uzrasta između šest i 12 godina,djeca su bila zaključana u kući bez hrane i vode.

Benito i Carol Gutierrez su uhapšeni nakon što je jedno od četvero djece pobjeglo kroz prozor i "alarmiralo" cijeli grad tražeći pomoć.

Slučaj je sličan onom iz Texasa kada je porodica Turpins uhapšena nakon što je u zatočeništvu držala 13-ero djece mučeći ih i izgladnjujući.

Policija je u subotu pretražila kuću u Tucsonu gdje su otkrili četvero djece koja su bila zaključana u razdvojenim sobama.

Nisu imali pristupa vodi i hrani, bili su bez struje te nisu mogli ići ni u toalet, a u sobi su imali posudu koju su koristili za obavljanje svojih potreba.

Benito Gutierrez (69) i njegova supruga Carol (64) su uhapšeni i optuženi po tri tačke za zlostavljanje djece.

(Reference: www.avaz.ba)

09
Feb 18

Diplomatski zimski bazar, događaj na kojem se jednom godišnje skoro sve ambasade i međunarodne organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini udruže kako bi "uzvratili gostoprimstvo Bosni i Hercegovini", i u najboljem svjetlu predstavili nacionalne kuhinje, a posjetiteljima omogućili kupovinu neobičnih poklona čiji prihod ide u humanitarne svrhe, 2017. godine prikupio je 200.000 KM za dječije organizacije u Bosni i Hercegovini. Ovaj iznos je podijeljen na 20 organizacija širom BiH, iz Mostara, Banja Luke, Gračanice, Doboja, Grahova, Šamca, Foče, Zenice, Tuzle, Gacka i Sarajeva, među kojima je i Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS.

Tokom svečane dodjele donacija u Info centru Delegacije Europske unije u Sarajevu, dana 09. februar/veljača 2018. godine, humanitarno djelovanje MFS-EMMAUS-a je nagrađeno od strane predstavnika međunarodne diplomatske zajednice dodjelom donacije i zahvalnice za nediskriminatorno i inkluzivno djelovanje u zaštiti svih ugroženih kategorija stanovništva, a posebno djece, u Bosni i Hercegovini.

29
Jan 18

Dana 29. januar/siječanj, 2018. godine, u Pedagoškom zavodu Hercegovačko-neretvanskog kantona, održana je radionica „Smjernice za prevenciju nasilja nad djecom prilagođene djeci“ u sklopu projekta „Razvoj Smjernica za prevenciju nasilja nad djecom u Bosni i Hercegovini prilagođenih djeci“ kojeg finansira Europska Unija, a implementira Međunarodni forum solidarnosti – EMMAUS, uz podršku UNICEF-a.

Ispred MFS-EMMAUS-a, g-đa Elma Zahirović je pozdravila prisutne predstavnike obrazovnih institucija i zaželjela im dobrodošlicu, te ukratko predstavila projekat, kao i predavače, konsultante na projektu;  g-dina Josipa Vojnića, koji je prisutnima predstavio mapiranje/analizu i istraživanje stanja u oblasti nasilja nad djecom u digitalnom okruženju u BiH i zakonodavni okvir s posebnim osvrtom na ulogu obrazovnih institucija; g-đu Mirelu Šuman, koja je predstavila oblike i vrste nasilja nad djecom; te g-đu Mariju Jakovljević, koja je pojasnila proces prilagođavanja Smjernica različitim uzrastima djece kroz izradu Slikovnice za djecu uzrasta do 11 godina i online aplikacije za djecu uzrasta 12+.

Zatim su predavači zajednički organizovali interaktivnu radionicu sa učesnicima, koja se bazirala na sistemu ranog prepoznavanja nasilja nad djecom, gdje se uključuje i nasilje u digitalnom okruženju, kao i prijavljivanje slučajeva u BiH. U grupnom radu su učesnici, zajedno sa predavačima, analizirali hipotetičke slučajeve koji se baziraju na slučajevima iz stvarne prakse, te prepoznavali načine rješavanja ovih problema, te potencijalne korake ka prevenciji istih.

18
Jan 18

Policijski službenici Federalne uprave policije u Jajcu su uhapsili osobu inicijala S. H., koja je priznala da je protekle tri i po godine, koristeći Facebook, od maloljetnih djevojčica zahtijevala seksualno eksplicitne fotografije te ih ucjenjivala.

Ova osoba uhapšena je  u velikoj akciji koju su policijski službenici FUP-a proveli u utorak, 16. januara, u saradnji s Tužilaštvom Srednjobosanskog kantona.

"Tokom ove akcije na području općine Jajce izvršeni su pretresi, kako bi se rasvjetlila i dokumentirala krivična djela Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije te Ucjena. Prilikom pretresa identificirana je osoba S. H. koja je priznala da je tokom protekle tri i po godine preko društvene mreže Facebook, kreirajući lažne korisničke profile, stupala u kontakt sa djevojčicama starosne dobi od oko 10 godina", stoji u saopćenju FUP-a

Nadalje, navodi se kako je uhapšeni maloljetne osobe obmanjivao i zahtijevao od njih da sačine seksualno eksplicitne fotografije, nakon čega ih je ucjenjivao da će fotografije javno objaviti ukoliko ne nastave sa daljom konverzacijom i pravljenjem ovakvih fotografija.

"Osoba inicijala S. H., koja je priznala krivična djela,, u zakonskom roku će, uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu, biti predata u dalju nadležnost Tužilaštva SBK-a", zaključuje se u saopćenju FUP-a.

(Reference: www.radiosarajevo.ba)

Strana 1 od 92

Back to Top