• Twitter
  • Facebook
  • Surfaj sigurno
  • INHOPE
Regionalni stručni sastanak pravosudnih akademija, sudova i tužilaštava

Regionalni stručni sastanak pravosudnih akademija, sudova i tužilaštava

U okviru projekta „Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!“, 09. i 10. novembra/studenog 2015. godine održan je Regionalni strucni sastanak pravosudnih akademija, sudova i tužilaštava iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore u hotelu „Sarajevo“ u Sarajevu.

Dvodnevna radionica „Angažovanje civilnog društva protiv nasilnog ekstremizma“

Dvodnevna radionica „Angažovanje civilnog društva protiv nasilnog ekstremizma“

Dana 22. i 23. oktobra 2015. godine, u hotelu „Termag“ na Jahorini, održava se dvodnevna radionica na temu Angažovanja civilnog društva protiv nasilnog ekstremizma, a koja je organizovana od strane Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini u suradnji....

III stručni sastanak „Tehnike finansijske istrage u slučajevima trgovine ljudima“

III stručni sastanak „Tehnike finansijske istrage u slučajevima trgovine ljudima“

Dana 13. i 14. oktobra/listopada 2015. godine, u hotelu „Lavina“ na Jahorini u Sarajevu, održan je III Stručni sastanak pod nazivom „Tehnike finansijske istrage u slučajevima trgovine ljudima“, a u okviru projekta „Povećanje ekspertize pravosudnih institucija o trgovini ljudima u Albaniji i Bosni i Hercegovini“ koji se realizira u svrhu jačanja kapa....

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 30. juli je ustanovljen kao Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Ovom rezolucijom se izjavljuje da je takav dan potreban za podizanje svijesti o situaciji žrtava trgovine ljudima i za promicanje i zaštitu njihovih prava.

Kontekst: Seksualno nasilje nad djecom

Kontekst: Seksualno nasilje nad djecom

Seksualno zlostavljanje djeteta se pojavljuje u brojnim oblicima i podrazumijeva niz aktivnosti od neprimjernog udvaranja i dodirivanja odrasle osobe pa sve do traffickinga. To je svaka seksualna aktivnost ili ponašanje koje može emocionalno ili fizički povrijediti dijete, te svaka seksualna aktivnost ili ponašanje kojim se iskorištava dijete radi zadovoljenja ....

Nastavnik sarajevske osnovne škole uhapšen zbog bludnih radnji nad maloljetnicom

Nastavnik sarajevske osnovne škole uhapšen zbog bludnih radnji nad maloljetnicom

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor nastavniku sporta jedne sarajevske osnovne škole zbog sumnje da je počinio krivično djelo bludne radnje nad maloljetnicom zloupotrebljavajući službeni položaj.

Sarajevski nastavnik uhapšen zbog slanja sms poruka maloljetnici

Sarajevski nastavnik uhapšen zbog slanja sms poruka maloljetnici

Samo nekoliko sedmica nakon što je uhapšen Sudo Lavić, direktor Desete osnovne škole, Sarajevo ponovo potresa još jedan sličan slučaj. Naime, u utorak je u Sarajevu uhapšen muškarac zbog sumnje da je napravio krivično djelo bludne radnje (nad maloljetnicom) počinjeno zloupotrebom položaja.

'INTERNET PODZEMLJE' - Stvara se moćna mreža protiv pedofila i cyber kriminalaca

'INTERNET PODZEMLJE' - Stvara se moćna mreža protiv pedofila i cyber kriminalaca

Na internetu se odvijaju brojne ilegalne aktivnosti, ali većina njih duboko je zakopana u bespućima interneta i nedostupna uobičajenim načinima pretraživanja.

Regionalna konferencije u Zagrebu povodom Međunarodnog dana nestale djece

Regionalna konferencije u Zagrebu povodom Međunarodnog dana nestale djece

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek danas, 25.05.2015. godine u Zagrebu je organizovao Regionalnu konferenciju kojom se obilježava međunarodni dan nestale djece.

Roditelji, oprez: Pedofili su na internetu uvijek ispred policije, a vašu će djecu vrbovati ovako...

Roditelji, oprez: Pedofili su na internetu uvijek ispred policije, a vašu će djecu vrbovati ovako...

Pedofili su se sa školskih igrališta preselili na društvene mreže. Internetski predatori imaju uhodane taktike koje su često predvidive odraslima, ali ne i djeci.

Seksualna eksploatacija i online zlostavljanje djece pogađaju najranjivije kategorije u našem društvu, širom Svijeta. Stoga se protiv ovog fenomena može boriti samo globalno, koordiniranim aktivnostima. Kako bi se nastavilo sa uspješnim koordiniranjem aktivnosti postignutim tokom prvog WePROTECT samita održanog u Londonu, decembra 2014. godine, tokom 16. i 17. novembra 2015. godine, Ujedinjeni Arapski Emirati u suradnji sa Premijerom Ujedinjenog Kraljevstva, organizuju WePROTECT Samit u Abu Dabiju. Aktivno učešće na ovom Samitu uzimaju vodeći ministri, te lideri značajnih tehnoloških kompanija i vodećih aktera u polju dječije zaštite. Cilj skupa je diskusija o transformaciji suočavanja s ovom vrstom kriminala na međunarodnom nivou. WePROTECT je uspostavljen s vizijom zaštite djece, kažnjavanja počinitelja ovog krivičnog djela, te oslobađanja interneta od seksualne eksploatacije djece.

Ispred Bosne i Hercegovine, na Samitu aktivno učestvuje delegacija predvođena  Državnim koordinatorom za borbu protiv trgovine ljudima ispred Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, a članovi delegacije su predstavnica Save the Children i MFS-EMMAUS Hotline predstavnik/ predsjednik INHOPE-a.

SLIKE

Trgovina ljudima jedna je od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo, te predstavlja kršenje ljudskih prava zagarantiranih međunarodnim pravom i Ustavom Bosne i Hercegovine. Stoga Bosna i Hercegovina od 2001. godine planski i organizirano realizira aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima, te je u suradnji sa organizacijama civilnog društva poduzela značajne korake na suzbijanju ovog fenomena.

Značajne pozitivne promjene realizovane su u pravcu harmonizacije pravnog okvira sa međunarodnim konvencijama koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala. Ipak, predložene Izmjene i dopune Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek nisu usvojene, te u Federaciji BiH trenutno postoji pravna praznina vezana za procesuiranje krivičnog djela trgovine ljudima na teritoriji ovog entiteta, što u značajnoj mjeri onemogućava adekvatnu borbu protiv trgovine ljudima, kao i zaštitu žrtava trgovine ljudima. Pored navedenog, u posljednjih nekoliko godina uočeno je povećanje broja žrtava trgovine ljudima koji su državljani Bosne i Hercegovine, posebno maloljetnika koji su žrtve radne eksploatacije i prisilnog prosjačenja.

Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS (MFS-EMMAUS)*, kroz svoje dugogodišnje djelovanje i inovativne aktivnosti u oblasti suzbijanja i prevencije trgovine ljudima, te izgradnje kapaciteta profesionalaca i podizanja svijesti šire javnosti, pomaže borbu države protiv ovog fenomena. U tom cilju MFS-EMMAUS je kreirao i mobilnu aplikaciju "BAN Human Trafficking" (Apple store, Google store) koja je nastala u cilju edukacije šire javnosti, posebno mladih, o problemu trgovine ljudima i prevencije ovog oblika kriminala u okviru projekta „Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!“, koji podržava Europska unija.

Kroz interaktivnu igricu i kviz korisnici će se moći upoznati sa različitim oblicima trgovine ljudima od faze vrbovanja, eksploatacije, izlaska iz lanca trgovine ljudima, do faze oporavka, društvene reintegracije i borbe za ostvarivanje prava žrtava trgovine ljudima. Upoznajući se sa potencijalnim opasnostima, korisnici će moći prepoznati slične situacije u stvarnom životu i tako zaštititi sebe i ljude u svojoj okolini. Također, bolje razumijevanje iskustava žrtava trgovine ljudima treba da doprinese smanjenju diskriminacije i poboljšanja položaja žrtava.

U okviru obilježavanja Europskog dana za borbu protiv trgovine ljudima, udruženje „Novi put“  će organizovati promotivnu kampanju pod nazivom „Učinite nešto! Pomozite nam u borbi protiv trgovine ljudima“!.

Kampanja će se održati u petak 16.10. 2015. od 11h do 13h  u Domu Herceg Stjepan Kosača (mala galerija).

Učenici i profesori Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru, učenici osnovnih škola iz Mostara, Caritas BiH,  će i ove godine  u saradnji sa članicama udruženja „Novi put“ pripremiti izložbu i performans koji će ilustrovati kršenje elementarnih ljudskih prava žrtava trgovine ljudima i poslati poruku pozivajući na zajedničke napore u  borbi protiv trgovine ljudima.

Osim navedenih, biće pozvani i predstavnici svih relevantnih institucija kao i OSCE-a RC Mostar, Ureda Ambasade SAD-a u Mostaru, EU LOT timovi sa područja Mostara te predstavnici medija.

Obilježavanje Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima je izuzetno  važno u prevenciji i borbi,  te podizanju svijesti šire javnosti o tom fenomenu koji predstavlja jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava.

Podsjećamo da je Bosna i Hercegovina polazišna, odredišna i tranzitna zemlja za muškarce, žene i djecu koji su predmet trgovine ljudima u svrhu seksualnog iskorištavanja, prisilnog rada i prosjačenja.

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima obilježava se od 2007, na prijedlog Evropske komisije.

Stranica 1 od 3

Back to Top