• Facebook
  • Twitter
  • Surfaj sigurno
  • SID 2017
  • INHOPE
  • Sigurno dijete
Ovo postaje alarmantno: Pokušaj otmice djeteta i u Livnu!

Ovo postaje alarmantno: Pokušaj otmice djeteta i u Livnu!

Glasnogovornik MUP-a Hercegbosanske županije Ivica Vrdoljak izjavio je u utorak kako su djelatnici PP Livno 23. listopada oko 13 sati primili dojavu o pokušaju otmice djeteta.

Ovo je pokušala nepoznata osoba u Ulici Gabrijela Jurkića u Livnu, na parking prostoru ispred Zelene tržnice.

 Kćerki su otmičari rekli da više nikada neće vidjeti svoje bližnje

Kćerki su otmičari rekli da više nikada neće vidjeti svoje bližnje

Zbog prijave navodne otmice koja se dogodila prekjučer u Tetovu kod Zenice, cijela bh. javnost je na nogama. Dok u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i dalje traje istraga, koja je trenutno fokusirana na tačnost navoda prijave pokušaja otmice, reporter “Dnevnog avaza” posjetio je porodicu djevojčice k....

 Detalji pokušaja otmice u Sarajevu: Mala, gdje se nalazi Meho pekar?

Detalji pokušaja otmice u Sarajevu: Mala, gdje se nalazi Meho pekar?

Prošle sedmice u Sarajevu je prijavljen novi pokušaj otmice djeteta u osnovnoj školi.

Podsjetimo, djevojčica je prijavila pokušaj otmice u Saburinoj ulici, ali je u posljednji čas uspjela pobjeći.

Strah od otmica: Pročitajte poruku sarajevske policije

Strah od otmica: Pročitajte poruku sarajevske policije

Pokušaji otmice djece iz školskih ustanova tema je koja ovih dana potresa cjelokupnu bh. javnost. Nekoliko pokušaja otmice koji su prijavljeni u Sarajevu i jutrošnja prijava otmice 11-godišnje djevojčice u Zenici dodatno su otvorili ovo pitanje.

Još prošle sedmice Ministarstvo za ....

Direktorica zeničke OŠ

Direktorica zeničke OŠ "Hasan Kikić": Nemamo informacija da je bilo ko otet iz naše škole

U zeničkom naselju Tetovo jutros je najvjerovatnije kidnapovana jedna djevojčica, dok je druga od 11 godina uspjela pobjeći.

Kako Avaz.ba saznaje, sve se dogodilo ispred Osnovne škole "Hasan Kikić", kada su djevojčice krenule u školu.

Prema riječima glasnogovornice MUP-a ZD....

Građani uhvatili pedofila koji je planirao seks s djevojčicom

Građani uhvatili pedofila koji je planirao seks s djevojčicom

‘Znamo ko si, došao si se susresti s 13-godišnjim djetetom s namjerom seksa?’, prve su riječi koje je ovaj pedofil čuo čekajući, kako je mislio, djevojčicu s kojom se planirao intimno družiti.

Grupa britanskih građana koja se bavi lovom na online predatore snimila je 28-godišnjaka koji je d....

Još jedan pokušaj otmice u Sarajevu: Pokušali djevojčicu uvesti u vozilo

Još jedan pokušaj otmice u Sarajevu: Pokušali djevojčicu uvesti u vozilo

Policijskoj upravi Stari Grad prijavljen je pokušaj otmice djevojčice ispred zgrade Osnovne škole "Saburina" u Sarajevu.

Ove informacije potvrđene su za Radiosarajevo.ba  iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Naime, nepoznati mu&sc....

Zenica / Prijavljena otmica djevojčice, veliki broj zeničkih policajaca na terenu!

Zenica / Prijavljena otmica djevojčice, veliki broj zeničkih policajaca na terenu!

Zeničkoj policiji jutros je prijavljena otmica djevojčice, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona.

Navodno, otmica se dogodila u naselju Tetovo, u kojem se trenutno nalazi veliki broj policajaca koji su blokirali cijelo područje.

 Crteži petogodišnjakinje otkrili kako je seksualno zlostavljana

Crteži petogodišnjakinje otkrili kako je seksualno zlostavljana

Upozoravamo čitatelje na uznemirujući sadržaj...

Roditelji petogodišnje djevojčice otkrili su potresne crteže koje je djevojčica nacrtala i na kojima je prikazala kako ju je seksualno zlostavljao svećenik.

Brazilski svećenik Joao da Silva (54) priznao je zločin koji se dogodio ....

Užas u BiH: 13-godišnja djevojčica rodila dijete, njena majka presretna

Užas u BiH: 13-godišnja djevojčica rodila dijete, njena majka presretna

U bolnici u Brčkom prije nekoliko dana porodila se 13-godišnja djevojčica, potvrdili su i čelnici ove bolnice.

„Primljena je kada su trudovi već krenuli i mi smo, u skladu s procedurama u takvim slučajevima, carskim rezom uspješno obavili porođaj. Beba je teška 2,7 kilograma, a i majka i ona su do....

18
Okt 16

Trgovina ljudima jedna je od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo, te predstavlja kršenje ljudskih prava zagarantiranih međunarodnim pravom i Ustavom Bosne i Hercegovine. U Bosni i Hercegovini realizovane su značajne pozitivne promjene u pravcu harmonizacije pravnog okvira sa međunarodnim konvencijama koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala.

Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS (MFS-EMMAUS), kroz svoje dugogodišnje djelovanje i inovativne aktivnosti u oblasti suzbijanja i prevencije trgovine ljudima, te izgradnje kapaciteta profesionalaca i podizanja svijesti šire javnosti, pomaže borbu države protiv ovog fenomena. U posljednjih nekoliko godina uočeno je povećanje broja žrtava trgovine ljudima koji su državljani BiH, posebno maloljetnika koji su žrtve radne eksploatacije i prisilnog prosjačenja. U tom cilju MFS-EMMAUS je kreirao i mobilnu aplikaciju "BAN Human Trafficking" koja je nastala u cilju edukacije šire javnosti, posebno mladih, o problemu trgovine ljudima i prevencije ovog oblika kriminala u okviru regionalnog projekta „Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!“, koji podržava Europska unija.

Kroz interaktivnu igricu i kviz korisnici će se moći upoznati sa različitim oblicima trgovine ljudima. Upoznajući se sa potencijalnim opasnostima, korisnici će moći prepoznati slične situacije u stvarnom životu i tako zaštititi sebe i ljude u svojoj okolini. Također, bolje razumijevanje iskustava žrtava trgovine ljudima treba da doprinese smanjenju diskriminacije i poboljšanja položaja žrtava.

Povodom obilježavanja 18. oktobra, Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima ovim putem Vas pozivamo da se uključite u kampanju, te širu javnost, posebno mlade upoznate sa ovom aplikacijom, kao i sa preventivnim spotovima i promotivnim posterom (u prilogu), i da na taj način i Vi aktivno doprinesete borbi protiv trgovine ljudima.

MFS-EMMAUS će u suradnji sa partnerskim organizacijama i institucijama realizirati i edukativne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u različitim gradovima u BiH, za djecu školskog uzrasta, njihove roditelje, te nastavno osoblje. Za vrijeme edukativnih aktivnosti u školama učenici/e će uz pomoć profesora/ica informatike moći da se upoznaju sa funkcijama BAN mobilne aplikacije, te da isprobaju korištenje iste.

Također, ove godine MFS-EMMAUS učestvuje i u kampanji „Konačno pravda“ kojom na Europski dan borbe protiv trgovine ljudima, organizacije civilnog društva iz cijele Europe okupljene oko problema trgovine ljudima, pozivaju sve europske vlade da sprovedu deset akcionih tačaka (u prilogu), kako bi žrtvama trgovine ljudima osigurale pristup pravu na kompenzaciju i uklonile sve prepreke koje žrtve sprečavaju u ostvarivanju tog prava.

Preuzmi BAN Human Trafficking aplikaciju u Google Play Store i iOS App Store:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.intellex.bantrafficking

https://www.youtube.com/watch?v=zeLDQLjavTw

https://www.youtube.com/watch?v=XP5PyCj-VcE

07
Okt 16

Dan sigurnijeg interneta 2017 se slavi u utorak 7. februara 2017. god. pod temom "Budite promjena: Ujedinimo se za bolji internet". Radujemo se ponovnom susretu i očekujemo vašu podršku. Više informacija uskoro.

19
Sep 16

Iako je javno objavljivanje imena i prezimena pedofila jedan od najefikasnijih načina u borbi protiv seksualnih delikata nad djecom, BiH je jedna od rijetkih zemalja u regionu koje nemaju registar pedofila.

Asocijacija psiholoških i poligrafskih ispitivanja (APPI) iz Banje Luke nedavno je pokrenula inicijativu za uspostavljanje ovakvog javnog registra u BiH, ali ona još nije zaživjela, a nema ni konkretnih prijedloga za izmjenu Zakona kojima bi se dodatno pooštrile sankcije osumnjičenim pedofilima.

Nastavak teksta možete pročitati ovdje.

20
Jul 16

Globalna međuagencijska radna grupa izdala je vodič "Terminology Guidelines for the Protection of Children from Sexual Exploitation and Sexual Abuse".

Ovaj vodič objašnjava upotrebu termina koji su povezani sa temom seksualnog zlostavljanja djece i dostupan je na engleskom jeziku.

Dokument možete preuzeti ovdje.

 

15
Jul 16

Šta je to Minecraft?

Minecraft je 3D računalna igra gdje igrači mogu izgraditi doslovno sve. Igra je često puta opisana kao “online Lego” koji uključuje izgradnju blokova (kvadrata) i stvaranje struktura preko različitih okoliša i terena. Igra koja je postavljena u virtualnom svijetu uključuje skupljanje, izrađivanje alata, izgradnju i borbu.

Jedna je od najpopularnijih igara na svijetu trenutno i može biti odličan način kako djecu naučiti o kreativnosti i zajedničkom, timskom radu.

Minecraft se može instalirati i igrati na računalima, telefonima, tabletima i konzolama.

Minecraft Youtube video.

Opširnije: Vodič za roditelje - Šta je to Minecraft?

Back to Top