• Surfaj sigurno
  • Facebook
  • INHOPE
  • Twitter
Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 30. juli je ustanovljen kao Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima. Ovom rezolucijom se izjavljuje da je takav dan potreban za podizanje svijesti o situaciji žrtava trgovine ljudima i za promicanje i zaštitu njihovih prava.

Kontekst: Seksualno nasilje nad djecom

Kontekst: Seksualno nasilje nad djecom

Seksualno zlostavljanje djeteta se pojavljuje u brojnim oblicima i podrazumijeva niz aktivnosti od neprimjernog udvaranja i dodirivanja odrasle osobe pa sve do traffickinga. To je svaka seksualna aktivnost ili ponašanje koje može emocionalno ili fizički povrijediti dijete, te svaka seksualna aktivnost ili ponašanje kojim se iskorištava dijete radi zadovoljenja ....

Nastavnik sarajevske osnovne škole uhapšen zbog bludnih radnji nad maloljetnicom

Nastavnik sarajevske osnovne škole uhapšen zbog bludnih radnji nad maloljetnicom

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor nastavniku sporta jedne sarajevske osnovne škole zbog sumnje da je počinio krivično djelo bludne radnje nad maloljetnicom zloupotrebljavajući službeni položaj.

Sarajevski nastavnik uhapšen zbog slanja sms poruka maloljetnici

Sarajevski nastavnik uhapšen zbog slanja sms poruka maloljetnici

Samo nekoliko sedmica nakon što je uhapšen Sudo Lavić, direktor Desete osnovne škole, Sarajevo ponovo potresa još jedan sličan slučaj. Naime, u utorak je u Sarajevu uhapšen muškarac zbog sumnje da je napravio krivično djelo bludne radnje (nad maloljetnicom) počinjeno zloupotrebom položaja.

'INTERNET PODZEMLJE' - Stvara se moćna mreža protiv pedofila i cyber kriminalaca

'INTERNET PODZEMLJE' - Stvara se moćna mreža protiv pedofila i cyber kriminalaca

Na internetu se odvijaju brojne ilegalne aktivnosti, ali većina njih duboko je zakopana u bespućima interneta i nedostupna uobičajenim načinima pretraživanja.

Regionalna konferencije u Zagrebu povodom Međunarodnog dana nestale djece

Regionalna konferencije u Zagrebu povodom Međunarodnog dana nestale djece

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek danas, 25.05.2015. godine u Zagrebu je organizovao Regionalnu konferenciju kojom se obilježava međunarodni dan nestale djece.

Roditelji, oprez: Pedofili su na internetu uvijek ispred policije, a vašu će djecu vrbovati ovako...

Roditelji, oprez: Pedofili su na internetu uvijek ispred policije, a vašu će djecu vrbovati ovako...

Pedofili su se sa školskih igrališta preselili na društvene mreže. Internetski predatori imaju uhodane taktike koje su često predvidive odraslima, ali ne i djeci.

Brčko: Muškarac uhapšen zbog silovanja osmogodišnje djevojčice

Brčko: Muškarac uhapšen zbog silovanja osmogodišnje djevojčice

Dvadesetdvogodišnji Jasmin R. iz Brčkog uhapšen je jučer nakon cjelodnevne policijske potrage za njim zbog sumnje da je seksualno zlostavljao osmogodišnju djevojčicu.

Prema pisanju lokalnih medija, Brčak je djevojčicu silovao u blizini mjesta Prutača kod Brčkog.

Manijak je vlastitu kćerku seksualno zlostavljao od njene šeste godine i snimao to sve dok nakon 16 godina...

Manijak je vlastitu kćerku seksualno zlostavljao od njene šeste godine i snimao to sve dok nakon 16 godina...

S. K. iz Bihaća, koji je prije nekoliko dana uhapšen zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja kćerke, smješten je istražnu jedinicu KPZ-a Luke - Bihać, a nakon što mu je Kantonalni sud u Bihaću, na zahtjev Tužilaštva USK-a, odredio jednomjesečni pritvor Portparol Tužilaštva USK-a Adnan Tulić potvrdio nam je da je osumnjičenom određen pritvor, te....

POLICIJA UPOZORAVA RODITELJE - Računalo maknite iz dječje sobe

POLICIJA UPOZORAVA RODITELJE - Računalo maknite iz dječje sobe

U akciji "Nemezida" sudjelovali su hrvatski policajci koji su koristili i operativne provjere stranih policija i agencija s kojima inače surađuju.

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Komitet za obilježavanje Dana sigurnijeg interneta u Bosni i Hercegovini (SID Komitet BiH) i ove godine obilježili su Dan sigurnijeg interneta.

Dan sigurnijeg interneta 2015. godine obilježen je u Bosni i Hercegovini 10. februara pod motom „Stvorimo bolji internet zajedno“ („Let's create a better internet together"). U skladu sa motom, SID Komitet BiH je obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizirao u suradnji sa partnerskom nevladinom organizacijom iz regije, NVO Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) iz Osijeka, Hrvatska, i to putem izrade posebne web stranice (www.boljiinternet2015.com) i aplikacije za online takmičenje za djecu osnovnoškolskog uzrasta na temu sigurnosti na internetu. Takmičenje se sastojalo od online kviza za učenike V – IX razreda sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji je bio aktivan na dan obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, 10. februara od 09:00 do 17:00 sati, nakon čega su generički, putem aplikacije za online takmičenje, na pomenutoj web stranici objavljene nagrade i pobjednici kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja.

Tokom trajanja takmičenja, putem interaktivne mape dostupne na pomenutoj web stranici bili su vidljivi podaci o broju djece koja su učestvovala u kvizu i iz kojih gradova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te je iz Bosne i Hercegovine takmičenju pristupilo više od 3300 djece što predstavlja poseban uspjeh SID Komiteta BiH u animiranja djece za učešće u takmičenju.

Kao završni događaj obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u Bosni i Hercegovini2015. godine, Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS, u suradnji sa partnerima iz SID Komiteta BiH realizirao je Svečanost proglašenja i dodjele nagrada pobjednicima kviza organiziranog povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, 24. februara 2015. godine, u osnovnoj školi „21. mart“ u Matuzićima, Doboj Jug u periodu od 12:00 do 13:00 časova.

U suradnji sa Microsoft-om Bosne i Hercegovine obezbijeđene su vrijedne nagrade za najbolje učesnike iz naše zemlje i to: I nagrada, tablet – nagrađen učenik O.Š. „21. mart“, Matuzići; II nagrada, mobilni telefon – nagrađen učenik O.Š. „Kriškovci“, Laktaši; i III nagrada, kamera – nagrađen učenik O.Š. „Meša Selimović“, Zenica, akoje je pobjednicima dodijelila načelnica Općine Doboj Jug, g-đa Jasminka Begić.

Prisutnim učenicima, predstavnicima obrazovnih institucija te medijima, kratkim uvodnim govorom obratio se i direktor škole „21. mart“ g. Amir Bečić, a g-đa Amela Efendić ispred Međunarodnog foruma solidarnosti-EMMAUS i SID Komiteta BiH je prisutnim učenicima dodijelila i simbolične utješne nagrade.

Aktivnosti povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta realizuju se petu godinu u Bosni i Hercegovini, a u suradnji sa europskom mrežom Insafe. Obilježavanje ovog dana (Safer Internet Day) mreža Insafe organizuje svake godine početkom februara/veljače u cilju podizanje svijesti i promocije sigurnijeg i odgovornijeg korištenja online tehnologija i mobilnih telefona, a posebno među djecom i mladima širom svijeta.

„Danas, usljed pritiska savremenog društva, brzog tempa života i napretka tehnologije više nego ikada trebamo biti oprezni i brinuti o svojoj djeci, educirati se i informisati ne samo o prednostima već i opasnostima interneta, organizovati preventivne aktivnosti namjenjene djeci, roditeljima, prosvjetnim radnicima te široj društvenoj zajednici. O ovoj temi se mnogo i ne govori, ali i ne poduzimaju konkretne akcije koje bi se fokusirale isključivo na istraživanja, učenje o pozitivnim i negativnim stranama interneta kao i korištenju interneta na odgovoran i siguran način. Dan sigurnijeg interneta je dobar primjer kako se na jedan zanimljiv i privlačan način djeluje na podizanju svijesti kod djece o odgovornosti kada je u pitanju korištenje interneta, što je veoma bitno za njihov budući razvoj i napredak, ali i sticanje novih znanja, poznanstva i druženje realizacijom sličnih aktivnosti. Stoga, javno iskazujem iskrene čestitke za incijativu i želim puno uspjeha u budućem radu i djelovanju, a posebno čestitam učeniku koji je osvojio prvu nagradu i pokazao da učenici OŠ „21. mart“ mogu biti u svemu veoma dobri da ne kažem najbolji, ponosna sam na njih,“ istakla je načelnica općine Doboj Jug, gđa Jasminka Begić.

SLIKE

U cilju podizanja svijesti javnosti o fenomenu trgovine ljudima, a s posebnim aspektom na neophodnost osiguranja adekvatne naknade štete i zaštite prava žrtava trgovine ljudima, pokrenuta je opsežna regionalna kampanja pod nazivom "Spriječimo, zaštitimo, nadoknadimo - Pravda za žrtve trgovine ljudima" koja se realizuje u sklopu regionalnog projekta „Balkans ACT (Against Crime of Trafficking) Now!“, koji od 2012. godine Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS implementira u suradnji sa partnerskim organizacijama civilnog društva iz Republike Srbije, Republike Hrvatske, BJR Makedonije, Nizozemske te Francuske.

U okviru regionalne kampanje projektni partneri su kreirali promotivne materijale u vidu postera, letaka, video spota, radijskog džingla i mobilne aplikacije koji ističu važnost zaštite prava žrtava, a time i prava na efikasnu i djelotvornu naknadu štete kao izuzetno bitnog aspekta borbe protiv trgovine ljudima. Uspostavljena je posebna višejezična internet stranica www.nadoknadimo.org, sa interaktivnim sadržajima i korisnim informacijama o problemu trgovine ljudima i mogućnostima za naknadu štete za žrtve kako u Bosni i Hercegovini, tako i u široj regiji.

Putem posebno kreirane mobilne aplikacija pod nazivom BAN Human Trafficking nastoji se skrenuti pažnja mladim osobama kako bi se informisale o problemu trgovine ljudima, kako bi naučile da prepoznaju rizične situacije i načine da ih izbjegnu. Svi zainteresovani mogu besplatno preuzeti aplikaciju putem Google Play i iOS APP servisa i kroz interaktivnu igricu se upoznati sa različitim oblicima trgovine ljudima, kao i različitim fazama u lancu trgovine ljudima: od vrbovanja, eksploatacije, izlaska iz lanca trgovine ljudima, do oporavka, reintegracije, socijalne inkluzije i borbe za ostvarenje prava žrtava trgovine ljudima. Igrajući se različitim karakterima, korisnici se obrazuju kako da zaštite sebe i ljude u svojoj okolini i spriječe trgovinu ljudima. Također, bolje razumijevanje iskustva žrtava trgovine ljudima treba da doprinese smanjenju diskriminacije i poboljšanju položaja žrtava kako u društvu u cjelini, tako i u državnim, pravosudnim sistemima. Osim direktno putem pomenutih Google Play i iOS APP servisa, aplikacija BAN Human Trafficking se može preuzeti i preko navedenog QR koda.

Uz podršku partnerskih organizacija i institucija, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine/Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i Državnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima, Udruženja tužilaca FBiH i Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), MFS-EMMAUS, kao nosilac implementacije projekta u Bosni i Hercegovini, 24. novembra 2014. godine započeo je realizaciju javne kampanje u cilju unapređenja mehanizma za naknadu štete žrtvama trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini.

Sinhronizovani animirani video spot kreiran s ciljem sprečavanja trgovine ljudima i zaštite prava žrtava emituje se tri puta dnevno na BHRT1, dok se radio džingl istog sadržaja emituje pet puta dnevno na Radiju Republike Srpske i Radiju Federacije BiH. Promotivni materijali u vidu postera te dvije vrste letaka o prava žrtava trgovine ljudima i pravu na naknadu štete tokom narednog perioda će biti distribuirani u svim većim gradovima Bosne i Hercegovine, dok će se kampanja putem pomenutih javnih emitera promovisati do 31. decembra 2014. godine. Na ovaj će način javna kampanja u Bosni i Hercegovini osigurati da se glas žrtava trgovine ljudima čuje jače i glasnije.

Stranica 1 od 2

Back to Top